diumenge, de maig 21, 2017

Escàndol a WestminsterPer poder entendre el què passa és necessari obrir portes i finestres, així evitarem que l'arbre ens impedeixi veure el bosc. Això és el que succeeix amb el judici a Oscar Wilde, ens centrem tant en la seva figura, que perdem de vista l'entorn, i no acabem de comprendre el motiu pel qual sempre s'acaba amb l'asseveració de que la societat britànica va quedar traumatitzada. El motiu és senzill quan veiem tot el quadre i entenem perquè, una qüestió que hagués desaparegut, a més trigar, un any, va acabar com va acabar, tot per la tossuderia de Wilde, que no va mesurar les seves forces i va obviar l'entorn. Hauria d'haver fet cas a Robert Ross.

Els escàndols sexuals de tot tipus - incloent l'adulteri, l'homosexualitat (quan era il·legal) i qualsevol altres petits pecats - han anat de la mà amb el poder polític durant segles.

Lord Alfred Douglas amb el seu germà Francis

El cos sense vida de Francis Douglas, el fill gran de l'ateu novè marquès de Queensberry i germà de l'amant d'Oscar Wilde, Lord Alfred "Bosie" Douglas, va ser descobert dins una rasa a la vora d'un camp de naps a Somerset en una fred dijous d'octubre de 1894, la seva escopeta de calibre 12 era al seu costat.

Des del moment que, durant la festa donada per Sir Edward Stanley MP en Quantock Lodge, prop de Bridgewater, es va sentir una explosió sorda, es va desencadenar una recerca frenètica de Drumlanrig, que havia desaparegut feia uns minuts.

Alfred Egerton Smith, el metge que va certificar la seva mort, va assenyalar que l'aristòcrata va ser trobat prop d'una tanca amb cremades de pólvora al seu bigoti, sang al voltant de la seva boca i terribles lesions a la base del crani. Però immediatament, una extraordinària màquina d'encobriment es va posar en marxa. Una investigació realitzada cinc dies més tard va dictaminar que Drumlanrig havia patit un tràgic accident escalant.

Archibald Philip Primrose, 5th Earl of Rosebery by Elliott & Fry, National Portrait Gallery

En qüestió d'hores, els rumors sobre la mort i les raons del suïcidi es van desfermar a tot Westminster, i la clau de la naturalesa de la seva relació amb el primer ministre, el comte de Rosebery.

El Marquès de Queensberry no tenia cap dubte. Va culpar als "maricons snobs com Rosebery" de corrompre i matar el seu fill. Rosebery havia nomenat Drumlanrig com el seu secretari privat i el va assegurar un títol nobiliari. El nebot de Drumlanrig, l'11 Marquès, va anar encara més lluny, sostenint que el seu oncle s'havia tret la vida per les acusacions sobre una certa relació sexual. Fins aquí hem assistit al primer acte.

A partir d'aquí podem començar a intuir que la veritable raó darrere la persecució d'Oscar Wilde, per la seva relació amb Bosie, va ser un intent d'ocultar que el Govern liberal contenia un gran nombre d'homosexuals.

Oscar Wilde i Lord Alfred Douglas, British Library

En altres paraules, Rosebery va perseguir Wilde als tribunals per desviar l'atenció de la seva pròpia relació homosexual.

Si els rumors eren certs, Rosebery no estava sol en els graons superiors del partit liberal. Lewis Harcourt, el fill del seu oponent més ferotge de la prefectura del govern en 1894, va ser reconegut per la seva propensió homosexual, per cert  assetjant noiets bastant joves.

Lewis Vernon Harcourt, 1st Viscount Harcourt, National Portrait Gallery

Després d'haver perdut la seva mare en el part, Lewis va gaudir d'una fenomenal (alguns dirien no natural) i estreta relació amb el seu irascible pare Sir William, un secretari de l'Interior tempestuós i canceller de Gladstone.

"Lulú", com era conegut, va ser elegit diputat liberal de Rossendale poc abans de la mort del seu pare, i va entrar ràpidament a l'armari. Vivia prop d'Herbert Asquith i semblava tenir una vida familiar feliç en una mansió extravagant.

No obstant això, un dels amics propers de Loulou, el vescomte d'Esher, opinava tot el contrari. Esher estava molt ben connectat, i gaudia de la confiança d'Eduardo VII i Arthur Balfour.

Lewis Vernon Harcourt, 1st Viscount Harcourt, PC (born Reginald Vernon Harcourt vist per Harry Furniss

Tot i les ofertes regulars d'avançar a la seva carrera política, es va mantenir en un discret segon pla, probablement per les seves relacions amb homes joves i, simplement com a detall, mantenia una llarga relació incestuosa amb el seu fill, Maurici. Però les seves ambicions eren encara més grans, ja que també va seduir a la filla d'Esher, Dorothy, que molesta i molt educadament el va titllar de llibertí. Són aquestes coses tan britàniques de les bones formes.

'És tan dolent amb els nois com amb les noies ... simplement és un maníac sexual ... Amb un incontrolable desig sexual per ambdós sexes"

La veritat va sortir  a la llum quan la mare d'un alumne d'Eton de 12 anys, Edward James, es va queixar a la policia sobre les insinuacions de Loulou. Loulou va ser trobat mort a casa dies després, el 24 de febrer, 1922.

Escandalosament un metge forense va descartar la teoria que podria haver-se tret la vida com a "grotesca, perquè estava molt ben connectat, per les seves predileccions sexuals, amb les elits. Per certs, despres de la mort de "Loulou", Esher, amb un toc de distinció i cercant conservar el patrimoni històric i cultural, va recupera la col·lecció de pornografia pedòfila de la casa de Loulou.

1 comentari:

Leopold Estape ha dit...

Molt bona entrada¡¡¡¡