diumenge, de març 19, 2017

Charles Percier (1764-1838). La Glòria de l'Imperi


Charles Percier retratat per Robert Lefèvre. Châteaux de Versailles et de Trianon.

"Els homes només són tan grans com els monuments que deixen enrere"
Napoleó Bonaparte (1804)

Napoleó era conscient de que no tenia de la sensibilitat estètica del seu germà Lucien, o del gust col·leccionista de la seva esposa Joséphine , però, sabia que el seu llegat depenia de les arts. Napoleó es va llançar a convertir París en la capital de l'Univers, de fet el París que coneixem és deu en gran mesura a ell. D'acord amb la seva formació com a oficial d'artilleria, Napoleó va obrir tot un entramat de camins, carrers, ponts, fonts, canals i tres nous quilòmetres de moll. Mentre que la funcionalitat era la principal preocupació de Napoleó, també anava aixecant monuments a la glòria de la Gran Armée. La columna Vendôme, inaugurada el 1810, els seus baix relleus de bronze fos provenen de 1.200 canons austríacs i russos. Els nous arcs de triomf del Carrousel i de l'Étoile, i en 1811, encarrega a Pierre Vignon erigir un temple de la glòria dels herois militars de França.

Decorat per Elisca, or Amor Maternal, Act I (1799), Charles Percier, Pierre Fontaine i Jean Thomas Thibault. Bibliothèque nationale de France, Paris

Charles Percier, disseny d'una jardinera, amb un relleu de Venus i Apol·lo

Disseny per la cambra de Josephine (c. 1802), Charles Percier. Col·lecció Privada

Charles Percier, projecte de disseny per a l'acte III de Semiramis (1802), Musée du Louvre

Una resposta a la pregunta es pot veure a l'exposició dedicada a Charles Percier (1764-1838), Qui era Percier? una pregunta difícil de contestar ja que un cert misteri envolta tant les seves conviccions polítiques, com la seva sexualitat (insinuada, potser, en les seves il·lustracions d'un simposi homoeròtica en una edició de 1799 de les Epístoles d'Horaci). Percier es mou a cavall entre els segles XVIII i XIX. Potser és l'últim gran arquitecte de la cort, hereu dels espectacles efímers i desfilades reials ideades per Gilles-Casa Oppenord, encara que també se'l pot considerar com un racionalista modern, campió de les arts industrials, i visionari decorador d'interiors avant la lettre.

Moblet per Medalles (c. 1809–19), dissenyat per Charles Percier i realitzat per François-Honoré-Georges Jacob-Desmalter, Metropolitan Museum of Art, New York

Lavabo (1800–14), disseny de Charles Percier, realitzat per Martin-Guillaume Biennais.  
Metropolitan Museum of Art, New York

1809, Cabinet per les joies de l'emperadriu Josefina. Disseny de Charles Percier i Pierre-Paul Prud’hon

Parell de grans canelobres Imperi (c. 1810), disseny de Charles Percier i Pierre François

Charles Percier, Rellotje (1813), Sèvres cité de la céramique

 Charles Percier, Antoine Béranger, gerro etrusc: L'educació dels joves grecs (1832)

Últimament s'ha alliberat la figuara de Percier de l'ombra projectada pel seu col·laborador, l'arquitecte Pierre Fontaine (1762-1853) - amb el qual fins i tot comparteix una tomba en Père Lachaise. Gràcies a les seves memòries i registres diaris, i la longevitat de la seva carrera després de 1815, Fontaine ha tendit a eclipsar al seu amic i soci. No obstant això, l'espectacle i el catàleg que l'acompanya deixa clar que la contribució de Percier era versàtil. La seva imaginació va crear tot un bestiari d'aixetes, quimeres, esfinxs, cignes i lleons en els salons francesos; des d'habitacions amb tendes de campanya i gerros de Sèvres, algunes icones del Primer Imperi no van ser tocades degut al seu geni per al disseny.

1 comentari:

Enric H. March ha dit...

Semblant al que he comentat sobre Miquel Àngel, m'emocionen molt més els projectes de decorats que la realització final. Trobo que hi ha en el dibuix una ànima que resulta molt difícil de traslladar a l'objecte o al decorat. De tota manera, extraordinari tot plegat!