dissabte, de juny 30, 2018

La Cuina de Picasso


Menú dels Quatre Gats, Plat del dia (1900). The Hunt Museum, Limerick

Que a Barcelona hi hagi una exposició sobre Picasso, en principi no és cap novetat (cada any hi ha una, dues o tres), que aquesta exposició sigui al Museu Picasso, tampoc ens causa gaire sorpresa. Ara bé, si aquesta exposició es titula "La Cuina de Picasso", això vol dir que hi ha quelcom de diferent, primer pel fet que el títol no és gaire normal, encara que ben pensat, qui hagi visitat el Museu amb tranquil·litat veurà  que hi ha moltes obres relatives a la cuina, però no ens hi fixem gaire. Així que d'entrada la cosa promet, ens hi fixarem en allò que no ens hi fixem, però la sorpresa està en les obres exposades, ja que estem davant una oportunitat única.

Ricardo Opisso, Interior dels Quatre Gats (1900). Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Pablo Picasso, Natura morta (1901). Museu Picasso, Barcelona

Got d’absenta París, primavera del 1914, Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte

Pablo Picasso. Restaurant. Paris, primavera 1914. En dipòsit al Museu Picasso Màlaga

 El Museu Picasso té uns fons que li permetrien muntar tranquil·lament aquesta exposició sense recorrer-hi a col·laboracions, però no ha estat així. En realitat ha estat la gran excusa per exposar obres de diferents col·leccions i que molt poques vegades han estat exposades. El més paradoxal és el fil conductor entre l'art i l'art culinari, al fin de comptes, les obres d'art es cuinen, com a exemple les ceràmiques. Així que res més i Bon Apetit!

Pablo Picasso. Fruitera. Pintura sobre tela. Juny-Novembre del 1917

Pablo Picasso, Cap de dona, París, 1929-1930. Musée national Picasso-Paris

Pablo Picasso. Figura (1935). Musée national Picasso-Paris

Pablo Picasso, Facsímil d’El Desig atrapat per la cua, Acte I, Escena I (1941). Musée national Picasso-Paris

Pablo Picasso, Nen amb llagosta, 21 de juny del 1941. Musée national Picasso-Paris

Pablo Picasso, Natura morta amb cistella, tres eriçons de mar i llum, 19 d’octubre del 1946. Musée Picasso, Antibes

Pablo Picasso, La cuina, Novembre del 1948. Musée national Picasso-Paris

Pablo Picasso, El llamàntol, 9 de gener del 1949. Museu Picasso, Barcelona

Pablo Picasso, Trompe-l’oeil ceràmic (Botifarra amb ous) (1951). Museu d'Art Modern Ceret

Pablo Picasso, Cursa de braus i peix (revers Cares), Canes, [16 d’abril] del 1957. Museu Picasso, Barcelona

Picasso a La Californie realitzant Cursa de braus i peix, Canes, abril de 1957. David Douglas Duncan. Arxiu Museu Picasso de Barcelona

Pablo Picasso, Le Déjeuner sur l’herbe segons Manet, 3 de març-20 d’agost del 1960. Musée national Picasso-Paris

Pablo Picasso, Natura morta amb copa sota el llum, Mougins, 19 de març del 1962. Museu Picasso, Barcelona



+Informació: Museu Picasso

1 comentari:

El Deme ha dit...

Con Picasso se puede montar cualquier exposición de cualquier tema porque fue un vividor total y tocó múltiples asuntos.