diumenge, de gener 11, 2015

Caravaggio a subhasta

No tinc costum o més ben dit mai he compartit cap noticia entorn del mercat de l'art, aquesta és la primera vegada, i això és degut a l'excepcionalitat de la notícia, ja que Christie's ha anunciat que en les subhastes "Old Masters Week" que se celebraran a Nova York del 27 al 29 de gener es presentarà una famosa pintura a l'oli de Michelangelo Merisi, conegut com a Caravaggio. L'obra, titulada "Noi pelant fruita" (65.4x52.9) té un preu de sortida d'entre 3 i 5 milions de dòlars, però els experts prediuen que el preu final serà superior per la raresa i excepcionalitat de la presència d'un Caravaggio a les col·leccions d'art privades.


L'obra es data a Roma cap l'any 1591, i cap al final del segle XVIII es va convertir en part de la col·lecció del pintor anglès Sir Joshua Reynolds.

Pintat just després de l'arribada de Caravaggio a Roma, "Noi pelant fruita" és possiblement una de les primerenques obres més coneguda de l'artista, que per les seves característiques s'erigeix en la primera obra coneguda d'un nou gènere, la combinació d'una figura de mig cos amb una natura morta de fruites, Caravaggio ens presenta una escena intima amb d'una indubtable senzillesa i elegància, en la que podem apreciar moltes de les característiques que revolucionarien el món de l'art, tant a Itàlia com a l'estranger, i que arribaran de la mà d'un dels artistes més innovadors i reconeguts de la història.


La composició és concebuda amb el dramatisme del clarobscur, el noi il·luminat des de l'esquerra, amb una camisa blanca i brillant el ressalta sobre la foscor del fons, una característica que tant ens fascina i que va inspirar a pintors com  Giuseppe Ribera, Artemisia Gentileschi i Gerard van Honthorst i a artistes contemporanis com Frank Stella, Cindy Sherman i Vik Muniz, i que és una de les característiques que defineixen l'estil de Caravaggio, ara se sap que Caravaggio pintava tot el llenç de negre, per després fer sortir d'aquest fons les figures que animaven els seus quadres.


L'obra va ser exposada en quatre ocasions: el 1985 al Metropolitan Museum of Art de Nova York i el Museu Nacional de Capodimonte a Nàpols, a l'exposició "L'Edat de Caravaggio", i el 2001 per a l'exposició "El geni de Roma", presentat a la Royal Academy of Arts de Londres i el Palazzo Venezia de Roma.

5 comentaris:

el Shysh ha dit...

Mencantilisme. A veure qui calcula a quant surt el cm2

Galderich ha dit...

És cert que és dels inicials però a mi no m'acaba d'agradar. Aquesta primera època la trobo molt encartronada i poc hàbil. Sort que després va millorar substancialment.

De moment m'estalvio uns 5 milions d'euros!

Enric H. March ha dit...

Sóc del mateix parer que el Galderich. Comparada amb la producció posterior, tan excepcional, aquesta tela és molt hieràtica.

Moisés ha dit...

Se trata de la novedad, por aquello de lo raro que uno como estos entre en el mercado. No es el mejor Caravaggio (al menos a mí no me lo parece) pero no está mal. Veo si tengo algo suelto para presentarme en la subasta.

Un saludo.

El Deme ha dit...

Qué pena, tengo la agenda ocupada esos días. Bueno, a lo mejor pujo por teléfono. Estuve en Barcelona en mis habituales excursiones familiares y esta vez visité La Virreina con la deliciosa exposición fotográfica de Ai Weiwei, superinteresante.