dilluns, de novembre 23, 2015

La Realitat Màgica de Ramon Calsina

Exili Interior

“La pintura és la teva forma de vida. Has estat honest i domines l'ofici. N'has viscut decorosament sense enganyar-te ni enganyar ningú.”

Joan Oliver

Ramon Calsina (Barcelona, 1901-1992) va ser un pintor poc reconegut en vida, i podríem afirmar que fins al dia d'avui no ha estat una figura gaire valorada dins el que podríem anomenar el Time Line de l'Art a casa nostra. Ara, en certa mida, es repara aquest oblit amb la seva inclusió dins la nova presentació de l'art modern al MNAC. Un oblit degut a les circumstàncies viscudes, ja que va ser arraconat per la dictadura franquista; encara que això no és prou excusa per la tardança en recuperar una figura prou interessant. Creador d'una obra que en principi crea certa sorpresa per la seva imaginació davant de una realitat plena de elements onírics, poètics i amb una gran vitalitat i força, una realitat que podrien anomenar "realisme màgic", així com la ironia i crítica que desprenem els seus dibuixos.

1932, El Vallès Optimista, MNAC

Natura morta de la galleda, 1932

El jugador que se'n va a l'aigua, 1934

Patinatge sobre gel, 1935

El pintor d'encàrrecs, 1955

Fins el 17 de gener del 2016 el Museu de Montserrat, amb un centenar d'obres de l'artista barceloní Ramon Calsina, ens dóna l'ocasió de conèixer la seva obra en la més completa antologica organitzada fins al moment i que recorre tota la seva trajectòria.

La Collita, 1968

Composició dels terrats del Poble Nou, 1971

El Piano, 1980

Crepuscle, 1988

Cap al tard, 1990

Noia a la taula de la cuina

+Informació:

http://www.museudemontserrat.com/ca/exposicions/calsina
http://calsina.org/Critiques/biografia.html
http://www.fundaciocalsina.org

3 comentaris:

Enric H. March ha dit...

Una bona ocasió per tornar a Montserrat. Caldria fer-ne una bona exposició a Barcelona perquè Calsina és gairebé un desconegut i mereix estar entre els grans.

Leopold Estapé ha dit...

Quin descobriment, caldrà anar a Montserrat de nou.

MuCha ha dit...

Maravilloso arte el de ser artista