diumenge, de desembre 07, 2014

Els Caps Tallats d'Ullastret, una troballa excepcional


Les excavacions arqueològiques dutes a terme durant els mesos d’agost i setembre, de l'any 2012, a la ciutat ibèrica del Puig de Sant Andreu (Ullastret) realitzades pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, van posar al descobert una excepcional troballa en un tram del carrer principals del jaciment: van aparèixer un conjunt de set restes cranials humanes, en concret quinze fragments cranials humans, entre el que hi havia dos caps sencers enclavats, és a dir travessats per sengles claus de grans dimensions, lo qual dona evidencies de la realització de tractaments rituals, ja que es suposa que  haurien estat exposats, com trofeus de guerra, en un lloc públic en el cas de que parléssim d'elements hostils, o bé eren personatges prou respectats com per haver tingut un tractament funerari diferenciat (inhumació en lloc d’incineració) i posterior recuperació del crani un cop esqueletitzat per a ser utilitzat amb finalitats religioses.

Aquesta troballa confirma la hipòtesi que els ibers de l’actual zona catalana devien seguir una tradició d’origen celta. No obstant, l’excepcionalitat rau en el fet que, fins a l’actualitat, només s’havien localitzat tres cranis enclavats sencers. I és que des de les primeres evidències publicades a principis del segle XX per Bosch Gimpera, les troballes aïllades de restes humanes en contextos urbans de l’edat del Ferro, tant a la banda peninsular com als oppida del sud-est francès, s’han succeït amb comptagotes.A Catalunya, el primer es va localitzar a principis del segle XX al peu de la muralla del poblat de Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet i els altres dos van aparèixer en sitges, en el transcurs d’una campanya d’excavacions al Puig de Sant Andreu d’Ullastret l’any 1969. Totes elles integren el fons del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i configuren una col·lecció sense paral·lels a la resta de la península Ibèrica.

"Els Caps Tallats d'Ullastret, violència ritual al món Iber", fins al 31 de Maig al Museu d'Arqueologia de Catalunya - Ullastret.


  reconstrucció volumètrica en 3D d'un del cranis enclavats.+ Informació:

"Actes de Violència en el Període Iber. El Cas d'Ullastret i altre Poblats Catalans". Bibiana Agustí i Aurora Martín

Museu d'Arqueologia de Catalunya


2 comentaris:

Enric H. March ha dit...

Una ocasió excepcional, doncs, per anar a Ullastret. No només buscant sota les pedres de la ciutat, sinó també en llocs més allunats en l'espai i en el temps hi ha una part de nosaltres.

David Hornero ha dit...

Molt interesant. Una abraçada.