dijous, de novembre 06, 2014

El Mestre Bartomeu, a cavall del Romànic i el Gòtic

 s.XIII, Cercle del Mestre Bartomeu, Timpà del Calvari procedent de l'hospital dels Capellans de Girona.

Noticies que passen desapercebudes i no deurien, aquesta és una d'elles, el passat 23 d'octubre, el Museu d'Art de Girona va presentar la restauració de dues obres escultòriques, datades a cavall dels segles XIII i XIV, pertanyents al cercle del Mestre Bartomeu. Una és un Crist crucificat que forma part del conjunt de la Crucifixió procedent de la porta del cementiri de la Catedral de Girona, i l'altre és el Timpà del Calvari, procedent de l'hospital dels Capellans de Girona.

La importància d'ambdues obres, realitzades sobre pedra de Girona tallada i policromada, rau en el fet que ens troben davant de dues obres de transició, quan el Romànic comença a decaure i el Gòtic comença a fer les seves primeres passes. Però hi ha un altre element important, el fet que el Mestre Bartomeu, actiu a Girona entre els anys 1270 i 1290, és el primer escultor gòtic català del qui es coneix el nom i l'introductor del Gòtic a Catalunya. Autor suposat de dos sepulcres episcopals (Guillem de Montgrí a la Catedral de Girona i de Bernat d'Olivella a l'església de Santa Tecla la Vella a Tarragona) un altre de reial (Pere el Gran al monestir de Santes Creus), i director d’una de les més grans portades monumentals del país (Portada gran de la Catedral de Tarragona)

s.XIII, Cercle del Mestre Bartomeu, Crist Crucificat procedent de la porta del cementiri de la Catedral de Girona.


+ Informació:

http://ddd.uab.cat/pub/locus/11359722n7/11359722n7p117.pdf

2 comentaris:

Galderich ha dit...

He, he... vaig visitar el Museu de Girona aquest diumenge passat. Tot un plaer veure aquestes dues obres capdals del gòtic català a més de veure la documentació que acompanya moltes obres del museu com a exposició. Paga la pena la visita d'aquest museu de meravalles gironí.

Enric H. March ha dit...

Jo no m'en puc estar de visitar Girona almenys 3 o 4 cops l'any. Ara tinc una nova excusa.