dimecres, d’octubre 29, 2014

Europa: una profecia

 L'ancià dels dies (làmina 1)

El poeta, il·lustrador i gravador anglès William Blake (1757–1827) va publicar per primera vegada Europa: una profecia en 1794, un any després de l'aparició de la seva obra Amèrica: una profecia. En tots dos llibres, Blake va intentar determinar el patró que s'amaga darrere de la història humana i, en particular, dels successos transcendentals que van ocórrer en tots dos costats de l'Atlàntic entre el final de la Revolució nord-americana en 1783 i l'esclat de la guerra entre França i Gran Bretanya en 1793. Blake, que al principi va ser un entusiasta de la Revolució francesa, va percebre el sorgiment d'un món de privació i misèria a Europa, com ho descriuen "La fam" (làmina 9) i "La plaga" (làmina 10). El frontispici (làmina 1) inclou una de les obres d'art més famoses de Blake, «L'ancià dels dies», que representa a Déu Pare com una figura poderosa, tocant la Terra amb un compàs. La majoria dels llibres de Blake no es van publicar en el sentit tradicional, sinó que van ser impresos per col·leccionistes privats o llibreters de Londres per encàrrecs especials. Com a conseqüència, són llibres extremadament rars. Aquesta còpia, de la Col·lecció Lessing J. Rosenwald de la Biblioteca del Congrés, és una de les nou còpies supervivents de l'obra.

 (làmina 2)

 (làmina 3)

 (làmina 4)

 (làmina 5)

 (làmina 6)

"Blake va ser un home profundament religiós que va viure tancat al seu propi món, menyspreant l'art oficial de les acadèmies i renunciant a acceptar les seves normes. Alguns van creure que estava completament boig; uns altres ho van menysprear com un pobre gillat, i solament alguns dels seus contemporanis van creure en el seu art i li van lliurar de la misèria. Va viure realitzant gravats, unes vegades per a uns altres, i en ocasions per il·lustrar els seus propis poemes. En "L'ancià dels dies" es diu que Blake va veure aquesta enigmàtica figura d'una ancià inclinat per mesurar el globus amb un compàs en una visió surant damunt d'ell, i a la part alta d'una escala, quan va estar vivint en Lambeth.

És una grandiosa visió de Déu posant una volta sobre la faç de l'abisme. Hi ha una mica de la figura del Déu segons Miguel Ángel en aquesta imatge de la creació, doncs Blake va ser un admirador de Miguel Àngel. Però a les seves mans, la figura s'ha convertit en meravellosa i fantàstica. En efecte, Blake es va formar una mitologia peculiar, i el personatge de la visió no va ser, estrictament parlant, un totpoderós, sinó un ser creat per la imaginació de Blake al que aquest li va donar el nom de Urizén. Encara que Blake va concebre a Urizen com a creador del món, va jutjar que aquest era pervers, sent per tant el seu creador un esperit maligne. D'aquí el caràcter de malson paorós de la visió, en la qual el compàs apareix com un llampec de llum en una nit fosca i tormentosa.

Blake va estar tan sumit en les seves visions que va rebutjar dibuixar del natural i va confiar enterament en la seva mirada interior. És fàcil assenyalar incorreccions en els seus dibuixos, però fer-ho així seria ignorar l'objecte del seu art. Igual que els artistes medievals, no es va preocupar de la perfecta reproducció de les figures, perquè el sentit de cadascuna de les quals componien els seus somnis va ser de tan avasalladora importància per a ell que la simple qüestió de la seva correcció li semblava trivial. Va ser el primer artista després del Renaixement que d'aquesta manera es va rebel·lar conscientment contra les normes establertes per la tradició, i difícilment podem condemnar als seus contemporanis per haver-li jutjat horrible. No fa si més no un segle que va anar universalment reconegut com una de les figures més importants de l'art anglès."

E. Gombrich: Història de l'art


 (làmina 7)

(làmina 8)

  La fam (làmina 9)

 La plaga (làmina 10)

 (làmina 11)

 (làmina 12)

 (làmina 13)

 (làmina 14)

 (làmina 15)

 (làmina 16)

 El foc de Paris (làmina 17)


3 comentaris:

Enric H. March ha dit...

Senzillament magnífic! Quanta força!

Galderich ha dit...

Gran text d'E. Gombrich per a il·lustrar en Blake!

Sébastien Paul Lucien ha dit...

Siempre me fascino el polifacetico Blake !