diumenge, de juny 15, 2014

Mediterrani, del Mite a la Raó

Europa i el brau. Pompeia, 25-45 dC Fresc. Museo Archeologico Nazionale di Napoli

En el segle VI aC, pensadors com Tales de Milet, Anaximandre o Heràclit van deixar de creure en l'univers com a creació divina i van atribuir la seva existència a l'acció d'elements primordials: l'aigua, la terra, l'aire i el foc. El mite ja no bastava per explicar l'origen i el sentit del cosmos. Els homes s'enfrontaven a un enigma que havien de resoldre per ells mateixos, sense intervencions del més enllà. D'un Mediterrani explicat a través dels viatges mítics d'Ulisses, Jàson i Hèracles, es va passar a l'ordenació de l'espai humà, la urbanització del món, pròpia de les ciutats colonials gregues.

Estatueta del rapte d'Europa, segle IV aC, Allard Pierson  Museum

Les ciutats van incorporar l'espai públic, que ja no pertanyia als déus sinó a la comunitat: l'àgora. Nous valors com la pau, la prosperitat o la justícia van ser divinitzats i personificats a l'àgora, el cor de l'urbs on algunes escoles filosòfiques van trobar el seu lloc.

A partir de Plató, en el segle IV aC, l'ànima es va convertir en el més valuós de l'ésser humà, el que perdura després de la mort i ha de ser preservat. Van sorgir nous déus més comprensius amb les misèries humanes.

I un nou art que aspirava a copsar l'eternitat en la mirada dels homes. La vida interior va esdevenir quelcom tan enigmàtic com la mateixa estructura del cosmos.

Hèracles jove. 350-325 aC. National Archaeological Museum of Athens

Hèrcules amb la pell del lleó de Nemea, S. II d C , Staatliche Kunstsammlungen, Dresde

Estatueta d'Ulises, fragment-d'un grup amb  Polifem, ca 150-180 dC Musei Vaticani, Museo Chiaramonti

Ulises i els seus homes fugint de la cova de Polifem,s.II-aC, Rijksmuseum van Oudheden Leid

 Crater de volutes amb Jason i el velló d'or, Atribuït al grup apullizzante, 340-330 aC, Museo Archeologico Nazionale di Napoli

La Mitologia. Els viatges que funden el Mediterrani

Al principi dels temps, el cosmos era un enigma simbolitzat per éssers amenaçadors contra els quals era impossible lluitar. El Mediterrani estava ple de monstres marins i déus furibunds que desencadenaven tempestes. El mar era un lloc de perdició; tanmateix, la invitació al viatge resultava irresistible per a molts.
Els desplaçaments per mar eren més senzills i segurs que per una terra infestada de perills encara pitjors. Criatures tan malfaents com el toro de Marató, el lleó de Nemea o el gegantesc senglar d'Erimant recorrien les terres riberenques. «Els que ens trobem entre les Columnes d'Hèrcules i el riu Fasis habitem una petita porció de terra i vivim a l'entorn del mar com formigues o granotes a l'entorn d'una bassa», deia Plató.
A les ribes del mar, la vida era agradable. Tanmateix, era el control de les aigües, i no pas el de la terra conreada, el que indicava el nivell de desenvolupament d'una cultura. L'ésser humà era civilitzat en la mesura que era capaç de domar els cavalls que tiraven el carro de Posidó, el déu dels mars. Igualment, les ciutats com Atenes, doctes en arts navals, eren grans i «virtuoses», tal com ens diu Sòfocles en una de les tragèdies sobre el desventurat Èdip.

L'Acadèmia de Plató. 110-80 aC. Museo Archeologico Nazionale di Napoli

El Cosmos. Els enigmes del món

En l'Antiguitat, el cosmos era un enigma. Es creia que era la llar on vivien els déus, les peripècies dels quals eren narrades pels mites, amb què es pretenia donar una explicació sobre l'origen i el desenvolupament del món habitat pels homes.
L'Esfinx va ser enviada als humans pels déus. Era un ésser híbrid de rostre femení seductor i cos de lleó alat, amb urpes i una cua serpentejant. Asseguda a dalt de tot davant de les portes de Tebes, plantejava un enigma al caminant, de manera que aquest només podia trobar la resposta mitjançant la reflexió. Aclarir les seves enganyoses endevinalles equivalia a enfrontar-se sense por als misteris del món i de l'ésser humà a través del pensament.

 Esfinx capturant un guerrer, segona meitat del segle I-dC, Museo Civico Archeologico di Bologna

 Cap de Plató. 14 dC-37 dC. Còpia romana d'un original grec de ca 340 aC. Staatliche Antikensamlungen und Glyptothek Munich

 Bust de Sòcrates. Còpia d'un original del segle IV aC. Museo Archeologico Nazionale di Napoli

«Cal doncs examinar si tot això que dius s'ha de fer o no; perquè jo, no d'ara, sinó de sempre, tinc el principi de no obeir a res més que a aquella raó que, en haver-la examinada, em sembla millor.»

Plató, Critó (46b).

Cap al segle vi aC, a les costes jòniques i a la Magna Grècia la pregunta de l'home sobre el cosmos va canviar: la qüestió ja no era «com es va esdevenir», cosa que implicava recórrer a explicacions transcendents sobre la creació, sinó «què el constituïa», quins eren els elements i les arrels del món. Així doncs, els herois d'aquesta nova era van ser els filòsofs i els historiadors, que van aprofundir en l'obscuritat que projectava l'Esfinx narrant no solament el que veien, sinó buscant les raons que explicaven els fets i intentant resoldre els enigmes del món.

Crater àtic de campana amb una escena de komos. Atribuïda al Pintor de Kleophon. 440-430 aC. Museum of Cycladic Art

Crater de campana amb Zeus davant de la finestra d'Alcmea. Atribuïda al Pintor Asteas. 360-330 aC. Musei Vaticani, Museo Gregoriano Etrusco

L'espai comú. La ciutat dialogant

Després de llargs segles de monarquia i governs oligàrquics, a partir del final del segle vii aC es va imposar a Atenes un règim de tiranies emparades per les classes populars, fastiguejades dels abusos de l'aristocràcia i dels reis-sacerdots. Arran de la forta crisi política i social que es va produir al final del segle vi aC, una sèrie de reformadors, des de Soló fins a Pèricles, van anar fent canvis profunds que culminaren amb la instauració de la democràcia.

 Sarcòfag amb relleu de Prometeu i Atenea creant el primer home. Ca. 185 dC Museo Nacional del Prado

La igualtat davant la llei, l'equitat i la llibertat d'expressió van ser els principis fonamentals de la democràcia atenenca. Els ciutadans tenien dret a proposar, decidir i votar sobre assumptes de legislació, economia, religió, política interior i exterior, guerra o pau. Gràcies al sistema de sorteig, tenien la possibilitat de jutjar en els tribunals o d'assumir un càrrec a l'administració de la ciutat.

 Estela de la Democracia, 337 aC, Agora Museum

 Cap d'estàtua de Tique. Segle II dC. Archeologic Museum of Ancient Corinth

 Irene. Segle I dC, còpia d'un original en bronze de 375-370 aC. Museo Territoriale della Sabina

 Crater àtic de campana amb una escena de komos. Atribuïda al Pintor de Kleophon. 440-430 aC. Museum of Cycladic Art

 Lècit àtic amb una escena de preparatius fúnebres al gineceu. Pintor de Atenes 1826. 460-450 aC. National Archaeological Museum of Athens.
 Plat àtic amb escena femenina, Cuma, 490-480 aC, Museo Archeologico Nazionale de Napoli

El major esplendor d'Atenes correspon al període de democràcia. El sistema va sofrir alts i baixos i algun cop d'Estat però es va mantenir fins que l'any 322 aC Macedònia va conquerir Grècia i el rei Filip II va restablir la monarquia. La democràcia no tornaria a aparèixer al món fins a la Revolució Francesa.

Eros i Psique. Segona meitat del segle II dC. Còpia d'un original hel·lenístic tardà de finals de segle II aC. Staatliche Kunstsammlungen Dresden

La persona. El misteri de l'ànima

En la Grècia arcaica, l'ànima (psyché en grec) no era més que un ens espectral sense consistència que xisclava com un ratpenat quan la mort la privava del seu suport corporal, que es considerava el veritable jo de l'home. L'esperit no tenia cap valor, ja que després de la mort era condemnat a viure en l'inframón.
La preocupació per l'ànima apareix entre els segles vii i v aC. Ferècides de Siros, un dels llegendaris «Set Savis» i possible mestre de Pitàgores, va ser el primer autor occidental que va defensar l'autonomia i la immortalitat de l'ànima.

 Nen amb colom, segle III aC, Broze, Archeological Museum of Ioannina

 Tors d'Eros. Finals del segle I aC – I dC. Staatliche Kunstsammlungen Dresden.

 Eros, Lysippos, copia d'un original grec de s.IV a.C, Musei Vaticani, Museo Chiaramonti

Per a Sòcrates, la preocupació pel coneixement i per la cura de l'ànima era absolutament central. Hipòcrates, l'home que va unir la filosofia i la medicina, va formular la pregunta més important que podem plantejar-nos: «Què és l'home?». I Heràclit ens va oferir l'expressió que la complementa: «He emprès la recerca de mi mateix».


Retrat masculí. Primera meitat del segle I dC. Museo Archeologico Nazionale di Napoli.

En el segle i de la nostra era, Plutarc va escriure que la virtut ètica es troba en l'excel·lència de la conducta humana i ens recorda que Pitàgores ja havia descobert que aquesta només era possible educant adequadament les diferents parts de l'ànima.

Fris de la coberta d'un sarcòfag romà decorat amb l'episodi d'Ulisses i les sirenes. 230-250 dC. Museo Nazionale Romano, Terme di Diocleziano.

El darrer viatge d'Ulises

En el segle v aC, els relats d'Homer i Hesíode sobre els excessos que els déus cometien amb els homes es consideraven acceptables sempre que no s'interpretessin literalment, sinó com a al·legories dels envits de l'ànima en el seu trànsit per la terra. Episodis com els treballs d'Hèrcules o el càstig que Posidó va infligir a Ulisses per haver derrocat els murs de Troia i haver ferit el seu fill Polifem, van començar a llegir-se com imatges eficaces dels reptes als quals l'ànima estava sotmesa en vida.
Pròdic de Queos explicava a principis del segle iv aC com fins i tot el mateix Hèracles, que personificava la fortalesa de l'esperit humà, va dubtar a l'hora d'elegir entre avançar pel camí de la virtut, un camí aspre i dolorós, o deixar-se portar per la senda temptadora del plaer. Aquesta elecció determinarà la sort de la
humanitat. Caldria preguntar-se sobre l'encert de la seva elecció.
Tant les proves d'Hèracles com els viatges d'Ulisses van tenir lloc en una altra era, anterior al temps històric. Tanmateix, a finals de l'Antiguitat, van esdevenir una metàfora de les incerteses de l'ànima. El mite va deixar de narrar les aventures extraordinàries d'éssers sobrenaturals per parlar de la vida interior i acostar-se a les vivències de qualsevol ésser humà.
Ulisses salpa de nou!

Texts: Mediterrani, del Mite a la Raó


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Fa molt de temps que no em passo per deixar comentari però avui no puc passar de kkarg sensa deixar una felicitació especial. Amb aquesta lectura ben puc començar la setmana amb energia i vigor. Excellent com sempre.

Enric H. March ha dit...

Poca cosa es pot afegir, Javier. Cal anar-hi. És un viatge indispensable. Està comissariada pel Pedro Azara, que si no el coneixeu he de visitar el seu blog "Tocho T8" (http://tochoocho.blogspot.com), i Gregorio Luri, també un dels il·lustres de la xarxa, autor de "El Café de Ocata" (http://elcafedeocata.blogspot.com).

Sébastien Paul Lucien ha dit...

Un encanto de nota ! todo me interso y fascino, soy un anticomaniaco !!