dimarts, de juliol 03, 2012

Konstantin Andreyevich Somov

Konstantin Andreyevich Somov neix a Sant Petersburg el 30 de novembre 1869 en el si d'una família acomodada amant de l'art; el seu pare, artista i historiador de l'art, era conservador cap del Hermitage i la seva mare una excel·lent música. La família, igual que totes les de la seva classe, era posseïdora no només d'una gran col·lecció d'art, sinó també d'una gran biblioteca. El jove Konstantin Somov, de molt jovenet rebrà formació artística, aprenent cant, a tocar el piano i a pintar, per la qual cosa es veurà d'imbuït al món de les arts, a la qual cosa caldria sumar les freqüents vetllades artístiques que se celebraven al domicili familiar, alternant-se amb el més granat del món artístic de la Rússia tsarista.

Des de 1888 fins a 1897, va estudiar en l'Acadèmia de les Arts, on a partir de 1894 presa un curs en l'estudi de Ilya Repin. Somov era amic d'infància d'Alexander Benois, per la qual cosa es reunien sovint a casa dels Benois, on coneixerà a Serguéi Diáguilev, el futur productor del gran ballet rus, i a Léon Bakst, pintor i escenògraf. Durant aquesta època d'estudiant va mantenir un romanç amb el seu company de col·legi Dmitry Filosofov, que més tard es convertiria en autor i assagista a més d'editor i activista polític.

1885, Agost

1893, Retrat de S. Diágilev

1896, Primavera, Martyshkino

1897, Dama vestida de blau

Somov amant de l'art del s. XVIII (Barroc i Rococó), sentia admiració per l'obra de Watteau i Fragonard, i per la música de cambra de Grétry, Rameau, Gluck i Mozart. L'artista preferia treballar amb aquarel·les, però de vegades utilitzava tècniques mixtes; aquarel·la combinada amb gouache, calç i bronze. Les Obres de Somov entre 1896-97 ja no són les d'un simple estudiant, denoten que ja hi havia trobat el seu propi caràcter i estil.

1897, Rierol

1898, Autoretrat

1899, Alexander Pushkin treballant

1906, Retrat de l'escriptor i poeta, Vyacheslav Ivanov.

1909, Retrat del poeta Mikhail Kuzmin.

1909, Autoretrat

1910, Retrat de Mstislav Valerianovich Dobuzhinsky.

1911, Retrat de Ewfimia Nosova

A la tardor de 1897 es trasllada a París, on els seus amics, Benois, Lanceray, Léon Bakst, Ober, Ostroumova ja s'havien traslladat. Allí freqüentarà diversos estudis privats així com l'Acadèmia Colarossi. En 1898 tornar a Sant Petersburg on funda, amb l'ajuda de Serguéi Diáguilev, la Societat Mundial d'Art (Mir Iskusstva). Aquesta societat i la seva revista atrauran la joventut i als artistes de Sant Petersburg i Moscou, exercint un paper transcendental en el desenvolupament de l'art rus de principis del segle 20.


Konstantin Somov, principalment és un retratista i un paisatgista, no obstant això serà en els temes eròtics, escenes amoroses i homoeròtiques, on aflorarà tot el seu talent. La seva obra homoeròtica ha pres cert repunt en l'actualitat portant a estudiosos i crítics d'art a valorar-ho com un dels principals pintors acadèmics de l'escola russa simbolista. En 1913, Somov es converteix acadèmic, i en 1918 en professor de l'escola d'art.

1918, Il·lustració per "El llibre del Marqués"

1918, Escena galant. Al jardí

A la fi de 1923 Somov va emigrar als Estats Units degut a les pressions que imposava la Revolució Russa, especialment a tots aquells que no compartien la seva filosofia, l'art de Somov no cabia dins del nou ordre dels soviets. Als Estats Units només residirà un any, el seu treball artístic xoca amb els convencionalismes americans, sent ratllat d'extravagant. L'estiu de 1925 es trasllada a França, un país modern, desinhibit i lliure, Somov pinta els seus quadres de conformitat amb la seva homosexualitat, creixen els nus masculins on desplega una gran sensualitat.

1925, Retrat de Rachmaninov

1926, Retrat de Louise Morgan

1931, Home nu al llit

1933, Home nu amb cigarreta

1933, Retrat masculí

1933, El boxador

1933, Somni


1934, Banyistes al riu 

1934, Interior

1934, Finestra oberta al jardí

1936, Home reclinat

1938, Home nu al llit

Konstantin Somov va morir a París l'any 1939. Està enterrat en el cementiri de Sainte-Genevieve-des-Bois

+Informació:

http://xa2cu.blogspot.com/2010/10/konstantin-andreevich-somov.html
http://xacc.blogspot.com/konstantin-andreevich-somov-ii.html
http://www.wikipaintings.org/en/konstantin-somov/mode/all-paintings

11 comentaris:

Sébastien Paul Lucien ha dit...

lo amo, solo conocía unas obras de el y tu entrada me deja todavía mas conquistado... esos bañistas en el rio... todo lo que amo! gracias y gracias!

Joaquinitopez ha dit...

Desconocía por completo a este artista y me parece fascinante. Por otra parte y este elogio no es para él, hay que ver que magníficamente has elegido las imágenes para ver su trayectoria estilística y la formación de su personalidad pictórica. Vamos que se puede dar una clase sin decir ni palabra poniendo estas imágenes. No es que me sorprenda en ti pero aqui te has superado.
Un abrazo

David Hornero ha dit...

No lo conocia, me ha sorprendido muy gratamente. Gracias.

tecla ha dit...

Yo tampoco lo conocía, pero ha sido una gozada ver su obra, Javier.
Siempre me deleitas.

mªdolorsmarfany ha dit...

Hi ha alguns quadres que m'han agradat molt. GRACIES

Uno ha dit...

Un descubrimiento para mi. Me gusta mucho y, como me pasa a menudo con muchos artistas del pasado, me fascinan esas vidas entre celebridades, guerras y exilios.

senses and nonsenses ha dit...

tpc conocía al tal Somov, y me ha gustado mucho. quizá digo una tontería, pero me ha recordado un poco a Paul Cadmus, en algunos mucho, precisamente en los más homoeróticos...

un abrazo.

@ELBLOGDERIPLEY ha dit...

Es fantástico, un pintor y dibujante fantástico, con un manejo del color...Me recuerda a Naranjo. Es muy difícil, milagroso, pintar así.
Petons!

Mery ha dit...

Pues me ha encantado su estilo, su evolución, ese valer para todo que poseen algunos artistas privilegiados.

Xavier ha dit...

!! Muriel , ets un bandarra !! saps que m’encanta.
Estic intentant trobar mes obra per fer una tercera entrada. Gracies per fer-ne referència.

Justo L.C. ha dit...

Pushkin trabajando es un poema