dissabte, de març 26, 2016

Leonce Raphael Agbodjelou: Tradició i Progrés

 Musclemen series, 2012

Nascut el 1965, Porto Novo (Benín), Leonce Raphael Agbodjelou, és un dels fotògrafs preeminents de la República de Benín. Es va formar al costat del seu pare, el reconegut fotògraf Joseph Moise Agbodjelou (1912-2000). Mitjançant la seva obra, centrada principalment en els habitants de Porto Novo (Capital de Benín), Leonce Raphael Agbodjelou ens presenta la realitat d'una població, d'una gent i una generació que viu atrapada entre la tradició i el progrés.

Leonce és el fundador i director de la primera escola fotogràfica a Benín, recentment ha estat nomenat president de l'associació dels fotògrafs de Porto - Novo. La seva obra ha estat exposada a "Pangea: nou art d'Àfrica i Amèrica Llatina", la Saatchi Gallery, Londres, i adquirida per museus com l'Art Carnegie, de Pittsburgh, el Pitt Rivers Museu, Oxford, entre d'altres.

 Musclemen series, 2012

 Musclemen series, 2012

Musclemen té una doble lectura: Un tribut als temps actuals i alhora com una burla de les imatges resultants. Homes posen davant de teles de colors tradicionals, amb els pantalons de materials similars, flors de plàstic a les seves mans - accessoris obligatoris de les antigues fotografies d'estudi. Torsos nus en al·lusions a la roba de la població rural pobra a la dècada de 1980 i, al mateix temps, a les postures dels herois internacionals contemporànies. Presència d'ulleres de mirall que alteren el caire històric de les escenes, que es completa amb un tamboret de fusta tradicional. Resumint, una mirada irònica a un món atrapat entre l'Àfrica tradicional i una modernitat que no acaba de ser.


 Musclemen series, 2012

 Musclemen series, 2012

"Dames de Porto - Novo" ( 2012 )

A la sèrie de "Dames de Porto - Novo" (2012), ens presenta unes joves amb el tors nu, la cara tapada per una màscara tradicional sense camisa dins un luxós entorn colonial de Porto - Novo, que ben bé podria estar relacionada amb el tràfic d'esclaus.

"Dames de Porto - Novo" ( 2012 )

"Dames de Porto - Novo" ( 2012 )

 Musclemen series, 2012

 Musclemen series, 2012

 Musclemen series, 2012

Musclemen series, 2012

+ Informació:

https://www.artsy.net/artist/leonce-raphael-agbodjelou
http://cargocollective.com/ammo/Observer-Q-A-Leonce-Raphael-Agbodjelou1 comentari:

Enric H. March ha dit...

Tot és per descobrir, a l'Àfrica! En tenim una imatge molt tòpica, però sortosament cada cop més van arribant artistes que porten treballant des d'un punt de vista diferent a l'occidental precisament perquè la frontera entre tradició i "progrés" és molt més marcada i molt més rica. No com aquí, on cada cop més es perd el fil de la nostra tradició.