divendres, d’octubre 16, 2015

Adam Buck: Evocació de Jane Austen


1804, Adam Buck, autoretrat. V&A Museum

El treball d'Adam Buck Buck, retratista i miniaturista del període de la Regència al Regne Unit (1811-1820), ens ofereix una fascinant visió de les cares i les modes d'aquest temps. Retrats de la família reial, dels terratinents, de les classes benestants, vestits de mussolina blanca, asseguts o d'en peu, sols o en família, en interiors, exteriors, etc. La veritat és que tant se val tot l'anterior, la màgia de la seva obra resideix en la delicadesa de la seva obra i en la capacitat d'evocació dels personatges sorgits de la mà de l'escriptora Jane Austen.

 1801. Farewell, Col·lecció Privada

 1803, Alicia Lambart, Col·lecció Privada

1803, Mary Anne Clarke by a statue, Col·lecció Privada

Una mica de sucosa tafaneria:

El 1809, l'alta societat del moment va romandre, momentàniament, captivada per un d'aquests escàndols tan meravellosos que sempre l'han caracteritzat. El príncep Frederic, duc de York. Sis anys abans, tenia una nova amant, Mary Anne Clarke, que es va convertir en la més famosa de totes les que va tindre. El duc era el comandant en cap de l'exèrcit, i els rumors que la luxosa vida de Mary Anne Clarke era subvencionada pels cobraments de comissions que facilitaven l'accés al duc anaven en augment. Els rumors van créixer tant i de tal manera que es va fer una investigació parlamentària de 10 dies sobre la conducta  Frederic, duc de York. Com és normal, encara que va ser absolt, la seva figura va quedar malmesa fins al punt de haver de renunciar al seu càrrec com a comandant en cap de l'exercit, càrrec que li va ser reintegrat més tard.

 1804, Margaret Buck with portfolio, Col·lecció Privada

  1807, Mother’s Hope, Col·lecció Privada

  1807, Portrait miniature of a Gentleman, Col·lecció Privada

1807, Lady Cowper and son, Col·lecció Privada

1808, First Steps, Col·lecció Privada

  1809, Mary Anne Clarke on a couch, Col·lecció Privada

Mary Anne Clarke, per la seva banda, va haver de deixar lliure l'accés al duc, el qual va tallar tota relació amb ella, no sense haver-li de pagar una important suma de diners per evitar que publiqués unes cartes que ell li havia escrit. Malgrat això, Clarke acabaria l'any 1813 sent processada per difamació, condemnada a nou mesos de presó i acabaria anant-se a viure a França.

1809, The Darling Awake, Col·lecció Privada

 1810, Henry Hunt, National Portrait Gallery, Londres

 1825, The nine youngest children of Richard Bagot, Bishop of Bath and Wells, 

 1813, Self portrait of the artist and his family, Yale Center for British Art, Paul Mellon Collection

Roberth Southey with Daughter and Son


+Informació:

http://www.adambuckartist.info/adam-buck/


1 comentari:

Enric H. March ha dit...

Algunes obres d'Adam Buck tenen un aire tan fantasmal que em fan dubtar que la intenció última de l'autor fos realista. Els personatges són vaporosos com el son d'una tarda d'estiu.