dissabte, de juliol 04, 2015

Manuel Malagrida: "Cigarrillos París", el Cartell Modernista al Museu de La Garrotxa

 Manuel Malagrida i Fontanet amb Teresa Pons i Pulles, Fons Manuel Malagrida

Una de les joies del Museu de la Garrotxa  (Olot) és la col·lecció de 46 cartells de "Cigarrillos París" dissenyats, entre els anys 1900-1901, per els dos concursos convocats per l'industrial Manuel Malagrida i Fontanet, i que van aconseguir aplegar als principals artistes del moment: Alphonse Mucha, Ramon Casas, Xavier Gosé, Laureà Barrau entre molts d'altes.

1897, Alphonse Maria Mucha

La vida de Manuel Malagrida, fill d'emigrants italians i emigrant ell mateix, és absolutament fascinant i intentar fer una síntesi és una mica difícil, hi ha material per fer una gran pel·lícula, únicament apuntar que va néixer a Olot l’any 1864, va emigrar a l’Argentina amb 26 anys, després de treballar a Barcelona i París. Deu anys després de la seva arribada, era considerat l’empresari més important de la industria del tabac al país llatinoamericà i propietari de "Cigarrillos París".

Manuel Malagrida i Fontanet, Fons Manuel Malagrida

L’any 1903 Manel Malagrida va contraure matrimoni amb Teresa Pons i Pullès, boda que va ser considerat l'esdeveniment social de l'any. De mica en mica es desvincula de la seva relació amb l’Argentina i s’estableix a cavall entre Barcelona (Casa Malagrida, Passeig de Gràcia 27) , Premià de Mar i Olot. A partir de 1910 seran contínues les seves aportacions a la millora de la ciutat, penseu en la presència del seu nom a la ciutat d'Olot, començant pel nom de l'Eixample o la Torre Malagrida, així com també les donacions a institucions benèfiques.

1900, "Shagu Sharra", Cándido Villalobos

1900, "Fides", Antonio Vaccari

1900, "Jugend", Aurelio Jimenez

1900, "Matilde", Fernando Fades

1900, "Boulevardier", Decoroso Bonifanti

1900, "Satán", Antonio Vaccari

1900, "¡Levántate y Fuma!", José María Cao Luaces

El concurs organitzat l’any 1900 es convocà a nivell argentí i tingué gran ressò en la comunitat artística del moment. S’hi van presentar 118 propostes. El segon concurs, de l’any 1901, es va internacionalitzar la participació, fet que provocà un augment notable del nombre de propostes rebudes, passant de les 118 del 1900 a les 555 de la segona edició. D’aquest segon concurs cal destacar la participació de Ramon Casas, Xavier Gosé o Laureà Barrau entre molts altres.

 1901, "Amor", Aleardo Villa

 1901, "Irredento", Leopoldo Metlincovitz

 1901, "Montmatre", Ramon Casas i Carbó

 1901, "Berta", Laureà Barrau

 1901, "Gamin", V.P. Tapin

 1901, "Romanesque", Xavier Gosé

 1901, "Briomel", Belmiro de Almeida

Manuel Malagrida va morir a Barcelona el dia 15 de maig de 1946, Les seves despulles descansen al seu panteó al Cementiri de Montjuïc.

 + Informació:

http://www.olotcultura.cat/cigarrillos-paris/
http://www.olotcultura.cat/wp-content/uploads/cigarrillos_paris.pdf


2 comentaris:

Xavier ha dit...

10 de 10

Enric H. March ha dit...

Desconeixia l'existència d'aquest museu. Un motiu més per tornar a Olot (a banda de la gastronomia!).