diumenge, de juliol 26, 2015

El Celler de la Societat Agrícola de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà)

Celler Cooperatiu de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà)
Façana principal del celler. Imatge: Josep Giribet

Per regla general quan sentim parlar de recuperació o restauració del patrimoni artístic tenim la tendència a pensar en quadres, escultures, palaus, esglésies, etc. Poques vegades o quasi mai pensem en el patrimoni industrial, fàbriques, colònies, naus, elements que pensem que no posseeixen aquest valor artístic que sí que donem per cert a totes les altres. Això és un error que ha dut al fet que bona part d'aquest patrimoni, en el moment que ha perdut el seu ús original, s'hagi malmès o hagi desaparegut, perdent d'aquesta manera part de la historiografia i de la possibilitat de reconstrucció històrica, tant social com arquitectònica i cultural. Pensem que moltes d'aquestes construccions eren no sol l'expressió del progrés econòmic i d'enriquiment de l'aleshores potent burgesia catalana o de les societats cooperatives, que feia una exhibició de poder sinó un orgull per les poblacions on aquestes edificacions s'aixecaven, per la qual cosa grans arquitectes del moment es varen fer càrrec de la seva construcció.

Celler Cooperatiu de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà)
Façana lateral del celler. Imatge: Josep Giribet

El Celler de la Societat Agrícola de Rocafort de Queralt és una d'aquestes magnífiques construccions que han arribat fins el nostres dies, i que gràcies a la col·laboració entre l'Obra Social de la Caixa i el Departament de Cultura acaba de ser restaurat dintre del programa "Cellers Cooperatius" que porten a terme conjuntament les dugues institucions abans esmentades per a recuperar edificis històrics d’aquest tipus de gran valor artístic i patrimonial.

Celler Cooperatiu de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà)
Ceràmica a la façana amb la data de construcció. Imatge: Josep Giribet

Celler Cooperatiu de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà)
Ceràmica a la façana. Imatge: Josep Giribet

El Celler de la Societat Agrícola de Rocafort de Queralt data de l'any 1918, i va significar el "debut" d'un dels grans especialistes en construccions agroindustrials de Catalunya, Cèsar Martinell, essent una gran plataforma per la seva carrera.

Celler Cooperatiu de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà)
Vista dels arcs parabòlics. Imatge: Josep Giribet

Celler Cooperatiu de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà)
Vista de la nau, amb coberta de teula a dues vessants sobre encavallada de fusta. Imatge: Josep Giribet

Segon paraules Joan Fuguet i Sans, doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona, la construcció d'aquest celler "era la més important i significativa que es produïa als nostres pobles des de la construcció dels temples parroquials del segle XVIII" i com a tret característic va ser l’únic que va rebre ajut econòmic directe de la Mancomunitat de Catalunya a través de la Caixa de Crèdit Comunal.

+ Informació:

Joan Fuguet Sans, "El celler del Sindicat Agrícola de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà): primera obra agrària de l'arquitecte Cèsar Martinell, 1918", a Aplec de Treballs, 8, CECB, Montblanc, 1988, p. 39-57.

Joan Fuguet Sans,"L'arquitectura dels cellers cooperatius a la Conca de Barberà (1900-1923)", a Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 18, Barcelona, 1989, p. 235-255.

3 comentaris:

Enric H. March ha dit...

Ben fet, Javier! El patrimoni industrial català és absolutament excepcional. El de Rocafort de Queralt n'és un cas, però n'hi ha molts més. La comarca de la Conca de Barberà n'és un bon exemple (Montblanc, l'Espluga de Francolí...). O Gandesa, a la Terra Alta. Val la pena fugir dels tòpics turístics i endinsar-se terra endins per descobrir aquestes meravelles.

El Deme ha dit...

Esas naves y fábricas maravillosamente diseñadas y con ese toque modernista, deberían ser patrimonio cultural y quienes están ayudando a conservarlas y restaurarlas se merecen un aplauso.

Cristina ha dit...

Felicitaciones por el blog, sumamente completo e interesante.
Saludos desde Uruguay!